Friday, 27 March 2015

Chicken Drumsticks

                                                             

5.  Drumsticks from Kitchen (Chicken Drumsticks / Chicken Lollypops)
Yes, we named it “Drumsticks from Kitchen” inspired from the name Drumsticks from Heaven J.

More than one and a half decade back, I got introduced to Chicken Lollypop (which was the common name used till the late 90s) in Mumbai in one of the birthday parties of a friend who treated us to this lovely restaurant. Since then it has been a staple item in many of our outings for our entire hostel life.
It did not have to be expensive or exclusive, even normal non-vegetarian restaurant served this popular dish well. I remember regularly visiting one such Restaurant called “Lucky” near Bandra Railway station (west). Especially on Saturdays, which was a half day in our office, me and my friends Manisha and Sarika would visit the restaurant just to have chicken lollypos (without needing to worry about our weight J)    . I also remember the Idlis and Egg Biryanis of Sarika's lunch box, and Pomfret fry and Neer Dosas at Manisha's place. Mouth watering and yummy, we used to savour these home made delicacies and would wait for the next feast :)

Coming back to the Chicken Drumstick recipe… We often make these chicken drumsticks at home, turns out well. The fact that its not too oily is another great advantage. A dry preparation, it can be served as side dish too.



Drumsticks fm Kitchen

Difficulty: Average    Recipe type : Medium Spicy     Cuisine : Indian / Tandoori
Ingredients


Chicken Leg Pieces: 7 nos.
Onion: 3 nos. – sliced /chopped
Garam Masala powder : ½ tsp or as per taste – instead -
you can also crush whole garam masala-Cardamom-2 nos., Cloves-2 nos., and Cinamon- a piece , say ¾ inch size

For Marination
Curd / Yoghurt: 4 tsp.
Ginger: 1 inch piece
Garlic: 4 or 5 large pods
Chili Powder: ½ tsp. or as per taste
Chicken Tandoori Masala (optional)
Salt to taste

Method

Chicken Marination

1.   Wash the leg pieces well and drain out any excess water. Give some slits on the pieces.
2.   Take all the ingredients for marination. Grind/ finely grate the ginger piece and garlic pods.
3.   Add all the ingredients for marination to the Chicken leg piece and coat them well.
4.   Keep it for Marination for at least 3 hours. ^^ If you can keep overnight, its better. In that case, it has to be kept in the refrigerator and taken out about an hour before cooking.

Cooking
5.   Put 3 to 4 tsp. Cooking Oil /Refined oil in the Skillet / Frying pan.
6.   Once the oil is heated, add chopped onions, and fry them till translucent.
7.   Add the marinated chicken and stir well.
8.   Let the chicken get cooked in the pan, stir at regular intervals to avoid sticking.
9.   When cooked half way, put garam masala
10.                 Cover it for a while. Don’t add any extra water. The water that it generated while cooking is enough to get the chicken cooked.
11.                Check if the chicken is cooked by testing with a ladle.
12.                Once the chicken is cooked well, put it on a high flame to dry any remainig gravy. It will dry up give it the desired brown colour.
13.                Serve hot.


It’s truly a mouthwatering snack /main dish savoured by all.





Ø  Our conversation in the coming post would be main course dishes –. Palak Paneer  and  .Quick Salads – aapna kachumber and cabagge salad.

We shall also be giving few natural Health remedies and Beauty tips.



চিকেন ললিপপ
উপকরণঃ- চিকেন লেগপিস সাতটি, তিনটি পেঁয়াজ কুচি করে কাটা, গরম মশলা পাউডার বা দারুচিনি, এলাচ, লবঙ্গ একসাথে গুঁড়ো, দই চার টেবিল চামচ, আদা বাটা এক চামচ, রসুন বাটা এক চামচ, লঙ্কা গুঁড়ো এবং নুন স্বাদ মত। লঙ্কা গুঁড়োর বদলে চিকেন তন্দুরি মশালাও দেওয়া যেতে পারে।    
 প্রণালীঃ- প্রথমে চিকেন কে ভাল করে ধুয়ে এর মধ্যে দই, আদা বাটা, রসুন বাটা, লঙ্কা গুঁড়ো, আন্দাজ মত নুন দিয়ে মেরিনেট করে প্রায় তিন ঘণ্টার মতো ফ্রিজে রেখে দেবো। আরও ভালো হয় যদি আমরা মেরিনেট করা চিকেনকে আগের দিন সারা রাত্র ফ্রিজে রেখে দেই। পরের দিন রান্না করার এক ঘণ্টা আগে বের করে নেব।
                এবার কড়াইতে রিফাইন তেল গরম করে কুচোনো পেঁয়াজ দিয়ে দিন পেঁয়াজ ভাজা হয়ে যখন একটু বাদামি রঙ এর হয়ে যাবে তখন এর মধ্যে মেরিনেট করা চিকেন মিশিয়ে ভালো করে নাড়াতে থাকতে হবে। এর মধ্যে আলাদা করে জল দিতে হয় না কারন চিকেন থেকে যে জল বের হয় এতেই মাংস সেদ্ধ হয়ে যাবে। নাড়ানো অবস্থায় চিকেন যখন অর্ধেক সেদ্ধ হবে তখন এর মধ্যে গরম মশালা মেশাতে হবে। তারপর সম্পূর্ণ সেদ্ধ হওয়ার জন্য কিছুক্ষণ ঢেকে রেখে দেবো। সেদ্ধ হওয়ার পর চিকেনগুলোকে খুব ভাল করে শুকিয়ে নিতে হবে যাতে একটুকু ঝোল না থাকে। যখন চিকেনগুলোর জল টেনে যাবে আর রং ব্রাউন কালারের হয়ে যাবে তখন নামিয়ে নিতে হবে ।
এটা যে কনও ঘরওা পার্টি তে সহজেই বানানো জায়,আর ছোট ও বড় সবার  ভাল লাগে।








  
   





0 comments:

Post a Comment