Wednesday, 25 February 2015

Tri Coloured Capsicum Paneer

4. Tri Coloured Capsicum Paneer (Tri Coloured Capsicum with Cottage 
Cheese)

   Recipe type: Vegetarian                Cuisine: Fusion                    Difficulty:Very easy
                                                                                      

Preparation Time: 10 minutes, Cooking Time: 7-10 minutes, Total Time: 30 mins approx
Serves: 4


Ingredients:
Coloured Capsicums –1 each of the three colours
(–Green Capsicum, Yellow Capsicum, Red Capsicum)
Paneer /Cottage Cheese – 150 g
 Pepper and Salt
 Optional - Milk 1/2 cup 

Method:

1.   Slice the Capsicums into thin slices of bout an inch size
2.   Similarly, cut the Paneer (Cottage Cheese) into small pieces
The portion of each color Capsicum to be almost equal visually. 
Paneer (Cottage cheese) could be equal or less or even bit more..Depends
on preference (and availability J). I had less Paneer at home today ;).
3.   Put about 2 spoons of Cooking oil / Olive oil in the Frying Pan
4.   Add the sliced Capsicum and Stir
5.   Add Salt and Stir
6.   Then add Paneer (Cottage Cheese) and put salt over it as required for the Paneer potion
7.   Add Pepper powder (about ½ a spoon or as per taste). I like to sprinkle a tiny pinch of turmeric power too, just for a hint of its colour.
8.   Stir and mix well. Cover the pan with a lid. Stir once or twice in between so that the Capsicums/ Paneer(Cottage Cheese) do not stick to the pan
9.   It takes about 7 to 10 minutes for it to get cooked. The Capsicum should be crunchy and the Paneer (Cottage Cheese) should be well mixed with pepper and a bit of color visible on it.
10.           Optional – Add ½ cup milk if you want a little gravy or if it is looking dry, lets it stay for a minute befor taking it off flame.
11.            Serve with Roti or Garlic Bread or as side dish with Rice. Looks lovely, taste good and is non-spicy and healthy. Kids love it too :)

Variants: Use it as filler for Sandwiches or, inside Roti/Tortilla with some
ketchup as Vegetable Roll / Frankie..


কালার ক্যাপসিকাম পনির  -

উপকরণ – তিনটি কালার ক্যাপ্সিকাম (সবুজ, হলুদ, লাল) প্রত্যেকটি একটি করে। ১৫০ গ্রাম পনির, দুধ আধ কাপ, স্বাদ মতো নুন এবং গোল মরিচ গুঁড়ো।
প্রণালী – পনির এবং ক্যাপ্সিকাম গুলোকে পাতলা করে লম্বাটে করে কাটুন। তারপর কড়াইয়ে রিফাইন তেল বা অলিভ তেল দিন। তেল গরম হওয়ার পর ক্যাপ্সিকাম তেলে ছাড়ুন এবং নুন দিয়ে ভাল করে নাড়াতে থাকুন। তারপর পনির দিয়ে আরও একটু নুন এবং গোল মরিচ গুড়ো স্বাদ মত দিন। একটু হলুদ দিতে পারেন বা না দিলেও চলবে। সব কিছু দেওয়ার পর আবার ভাল করে নাড়িয়ে একটু সময় ঢেকে রেখে দিন। খেয়াল রাখতে হবে এগুলো যাতে কড়াইয়ে না লেগে যায়। তারপর নামানোর সময় যদি আপনার ইচ্ছে হয় যে একটু মাখা- মাখা রাখবেন তাহলে আধ কাপ দুধ দিয়ে মিনিট পর নামিয়ে নিন। কাপ্সিকাম গুলো জেন অল্প কাঁচা থাকে, পুর পুরি সেদ্ধ বা নরম জেন না হয়, অল্প কাঁচা ভাব ভাল লাগে

এটা আপনি রুটি, ব্রেড এবং ভাতের সাথেও পরিবেশন করতে পারবেন।   দেখে ও ভাল লাগে আর খেতে ও সুস্বাদু এবং স্বাস্থ্যাকর । 

8 comments:

  1. Thanks.. It quite quick, that the best part :).. tumi try kore bolo kemon laaglo :)

    ReplyDelete
  2. It fits the jain food category too

    Colourful
    I like it

    ReplyDelete
  3. It can be classified as jain food too

    Amazing and simple

    ReplyDelete
  4. thanks Rekha :).. i will add the label.. share with us how u liked it whenever u cook it :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. I made this yesterday with a little of my own marwadi touch to it.

      Along with pepper mix in a dash of an amchur powder and red chili flakes to garnish.

      Delicious

      Delete
    2. WOW! I will try additing your tips into the recipe itself. :).. thanks for sharing..

      Delete